Spinalnet Extra

Inloggen

Zorgpolis 2015

Denk vooral goed na over uw zorgpolis

Zorgpolis 2015

Veel mensen vertrouwen blindelings op de dekking van hun zorgpolis van hun zorgverzekeraar. Toch kan een verkeerde keuze u veel geld kosten. Daarom is de NPCF de bewustwordingscampagne 'Word wakker!' gestart, met informatie die u van pas kan komen!

Twee op de vijf Nederlanders kijken nauwelijks om naar hun zorgverzekering. De helft van hen vertrouwt er blindelings op dat die verzekering een goede dekking geeft tegen medische kosten. Eén op de drie vindt de polis zo ingewikkeld dat hij door de bomen het bos niet meer ziet en een kwart van de verzekerden vindt het kiezen van een goede zorgverzekering niet interessant. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Motivaction, in opdracht van de Patiëntenfederatie NPCF.

Website

Ga direct naar de speciale website van de NPCF verzekeringen.npcf.nl of naarnpcf.nl.

Twitter

Mocht u over uw keuze voor een zorgverzekeraar willen twitteren, gebruik dan #wordwakker.

 

Feiten en Fabels

Directeur Wilna Wind van de Patiëntenfederatie: "Wij gaan mensen niet zeggen welke polis ze moeten kiezen en bij welke verzekeraar. Maar we laten ze wel zien wat de gevolgen kunnen zijn van een verkeerde keuze. De kosten kunnen flink oplopen als je ineens zorg nodig hebt, die niet in je polis zit. Daar moet je vooraf goed over nadenken."

Als rode draad door de campagne lopen de feiten en fabels, waar ook een quiz van is gemaakt zodat u uw kennis kan testen. ‘Als je zorgverzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis, kun je bij iedere specialist in dat ziekenhuis terecht.’ Feit of fabel? ‘Een collectieve verzekering is goedkoper dan een individuele.’ Feit of fabel? Op deze, en nog veel meer vragen, geeft patiëntenfederatie NPCF de komende maanden antwoord. 

 

Keuzegids en persoonlijke checklist

Onderdeel van de campagne is verder een Keuzegids Zorgverzekeringen. Dit is een complete gids waarin alles dat je zou willen weten over het zorgstelsel, eenvoudig en overzichtelijk is opgeschreven. Een stappenplan voor het kiezen van een polis, wat is eigenlijk een restitutiepolis, hoe zit het met dekking in het buitenland en dergelijke. Ook is er de mogelijkheid een persoonlijke checklist in te vullen waarmee u een overzicht krijgt van wat voor u belangrijk is. Vervolgens kunt meerdere zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. De NPCF adviseert om dit bij meerdere vergelijkingssites te doen, omdat bijna alle vergelijkingssites een bepaald belang dienen en dat is niet altijd uw belang.

Panel

Onderdeel van de campagne is ook om een kritisch patiënten panel te laten oordelen over zaken als de informatievoorziening van zorgverzekeraars en de begrijpelijkheid van het polisvoorstel.

 

 

Website

Ga naar de speciale website van de NPCF verzekeringen.npcf.nl, met keuzegidsen persoonlijke checklist.

Twitter

Mocht u over uw keuze voor een zorgverzekeraar willen twitteren, gebruik dan #wordwakker.

 

Kritische uitzending Zembla

Jong of oud, ziek of gezond. Iedereen moet zich op dezelfde manier kunnen verzekeren voor ziektekosten. Dat is wettelijk zo vastgelegd. We noemen dat solidariteit. Verzekeraars zeggen dat iedereen welkom is. Dat ze niemand weigeren, hoe ziek ook. Want dat is namelijk verboden. Maar houden verzekeraars zich aan de regels? In 'Fijn dat we verzekerd zijn', op donderdag 6 november 2014, onderzoekt Zembla of zieke mensen zich net zo goed kunnen verzekeren als gezonde mensen. U kunt de uitzending hier terugkijken.