Spinalnet Extra

Inloggen

Nieuwe revalidatierobot in gebruik

Nieuwe revalidatierobot in gebruik

Nieuwe revalidatierobot in gebruik

Revalidatiecentrum het Roessingh uit Enschede en Universiteit Twente hebben een bijzondere revalidatierobot ontwikkeld. De Lopes zet mensen met een gedeeltelijke dwarslaesie weer in beweging.

Er is meer dan tien jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de revalidatierobot. Naast de universiteit en het Roessingh hebben ook de robotbedrijven Moog en Demcon  eraan meegewerkt. Na een uitgebreide testfase kan de Lopes nu voor behandelingen worden ingezet. De eerste patiënten hebben inmiddels therapie gehad met de revalidatierobot.

Maatwerk

Patiënten die deels verlamd zijn door bijvoorbeeld een dwarslaesie of een herseninfarct kunnen veel baat hebben bij een behandeling met hulp van de robot. De revalidatierobot bootst de natuurlijke bewegingen zoveel mogelijk na. De robot houdt de patiënt vast aan het bekken, onderbeen en voet terwijl hij op een lopende band beweegt. De patiënt zet zelf de robot in beweging door te lopen, en de robot zorgt er bijvoorbeeld voor dat de knie hoog genoeg wordt opgetild of de heup een goede draaibeweging maakt. De fysiotherapeuten kunnen de robot per patiënt afstellen en zo gericht werken aan herstel van bepaalde functies.

Tijdens een training krijgen zowel de therapeut als de patiënt feedback over de loopbeweging. Op deze manier is het mogelijk om het revalidatieproces nauwkeurig op de patiënt af te stemmen. De verwachting is dat patiënten die twee keer per week intensief met de robot oefenen, daarna zelfstandig ook beter kunnen lopen.

Bron: www.rtvoost.nl

1 reactieReageer


Anoniem

Ja , ik ben een vrouw van 70 jaar en een incomplete dwarslaesie. Ik heb ook gelopen in zo'n pak het was geweldig . Ik wilde graag elke maand even lopen. Maar mijn vooruitzichten waren zo , ik kon nooit meer lopen. Dus werd er gezegd ;,ik kreeg geen fysiotherapie maar een sportinstructeur . Die helemaal niks weet hoe je met dwarslaesie patiƫnten om moet gaan . Hij liet me ook uit dat pak vallen . Nu ga ik niet meer . Ik krijg het niet vergoed omdat ik in de toekomst toch niet kan lopen. Heel jammer want ik had ook minder spasme ik gebruik geen medicijnen. Ik heb wel veel pijn en ik neem wel paracetamol soms wel 6 per dag. Maar we laten de moed niet zakken .

Naar bovenGeplaatst: 03-02-2015