Spinalnet Extra

Inloggen

Man herstelt van dwarslaesie door gebruik eigen neuscellen

Man herstelt van dwarslaesie door gebruik eigen neuscellen

Man herstelt van dwarslaesie door gebruik eigen neuscellen

Een Poolse man die een dwarslaesie opliep bij een steekpartij, is als eerste ter wereld herstellende met behulp van cellen uit zijn eigen neus. Darek Fidyka kan na een operatie weer lopen, na jarenlang vanaf zijn middel verlamd te zijn geweest.

  • © anp.
    Darek Fidyka.

De 38-jarige Fidyka kan na meerdere operaties en een lange revalidatieperiode weer vooruit komen met behulp van een looprek. Hij raakte vanaf zijn borst verlamd nadat hij in 2010 werd aangevallen met messen, waarbij zijn zenuwbanen werden doorgesneden. De ontdekking die leidde tot zijn herstel werd gedaan door een team wetenschappers uit Londen. Zij kwamen erachter dat zij een zogenaamde 'zenuwbrug' konden bouwen in het beschadigde gedeelte van zijn rug, door cellen uit een reukkolf bij zijn hersenen te verwijderen en die vervolgens in zijn merg te injecteren. 

Tot nu toe werd deze operatie enkel uitgevoerd bij dieren. In 2012 meldde de BBC dat een groep onderzoekers van Cambridge University het voor elkaar had gekregen om honden van hun verlamming af te helpen met dezelfde techniek. De cellen uit de neus van de honden werden een aantal weken op kweek gezet in een labaratorium in Londen en vervolgens geïnjecteerd. Op het filmpje hieronder is te zien hoe het verlamde hondje Jasper na de behandeling weer in staat bleek zijn pootjes te bewegen.

  •  

Bij Darek Fidyka duurde het drie maanden voordat hij effect begon te merken na de operatie. Voor en na zijn behandelingen volgde hij een intensief trainingsprogramma om te herstellen Zes maanden na de operatie zette hij zijn eerste stapjes met behulp van loopbeugels en met de ondersteuning van een fysiotherapeut. Na twee jaar is het hem gelukt zelf zijn eerste stappen te zetten buiten het revalidatiecentrum. 

Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg waardoor uitval van de zenuwen ontstaat. In het ergste geval worden de zenuwbanen helemaal doorgesneden. Jaarlijks lopen ongeveer 400 Nederlanders een dwarlaesie op. Afhankelijk van de ersnst van de beschadiging ontstaat verlies van controle over bewegingen, gevoel of controle over organen. 

Hoewel de levensverwachting van mensen met een dwarslaesie al jaren toeneemt, is de kans op herstel tot op heden vrij klein. Experimentele onderzoeken op het gebied van elektrosimulatie hebben tot nu toe wel enig effect gehad. Maar volgens de doktoren die Darek Fidyka hebben behandeld, is dit de eerste keer dat iemand weer op deze wijze herstelt. Zij hopen dat de experimentele methode de komende jaren verder ontwikkeld wordt, zodat mensen van over de hele wereld kan helpen.

bron:www.trouw.nl