Spinalnet Extra

Inloggen

Blaren

Rome de stad van de zeven heuvelen.

Blaren

Met ons gezin willen we in vier dagen zo veel mogelijk historie meepakken. Collosseum, het Vaticaan, Villa Borghese, de fonteinen en het Pantheon, het ligt allemaal betrekkelijk dicht bij elkaar. De metro is maar beperkt toegankelijk dus dat wordt veel lopen…. Op slechte straten en met flinke niveau verschillen. Hoe gaan we dat doen?

Terwijl ik op de Via Sacra langs de gapende gaten over de antieke keien laveer, bedenk ik dat ik misschien wel de enige rolstoeler ben die zich zo gemakkelijk door de oudheid beweegt. Ik moet goed oppassen dat ik niet klem kom te zitten tussen de spleten. De weg is soms zo steil dat anderen me verbaasd nakijken hoe ik moeiteloos de tijd heb rond te kijken.

Mijn gezin begint al moe te worden terwijl ik nog door wil naar de volgende bezienswaardigheid. De weg naar het Colloseum leg ik rijdend af terwijl de anderen de metro pakken. Ook omdat we inmiddels weten dat niet alle liften in alle stations het doen. Het amphitheater is verrassend goed aangepast, alhoewel de hellingbanen niet uit de 1e eeuw stammen. Bijna alles kan ik bereiken; met speels gemak.

’s Middags gooi ik me voor de leeuwen door naar het hoogste punt van Rome te wandelen. Vanaf de Quirinaal, de hoogste van de zeven heuvels waarop Rome gebouwd is, hebben we een prachtig uitzicht op de Sint Pieter. De volgende dag zou ik daar tussen de pilaren door scheuren.

Ik heb heel wat hulpmiddelen versleten in de bijna 30 jaar dat ik in de rolstoel zit. Af en toe is er een bij die echt iets toevoegt. De Swiss-Trac behoort daar zeker toe. Voor mij niet om dagelijks te gebruiken, maar wel bij dit soort stedentripjes. Als gezin konden we samen doen wat eigenlijk iedereen in Rome doet: veel lopen en in korte tijd veel zien. Het meest bijzonder was toch dat ik door dit apparaat op plaatsen kom waar je als rolstoeler normaal niet kan komen. Zelfs niet met hulp. Het is gewoon te zwaar om je het hele Forum Romanum door te laten duwen, als dat al lukt met al die gaten.

Rome is een prachtige stad waar ik met plezier naar terug kijk. Wij allemaal. Hoewel? Mijn vrouw heeft blaren op haar voeten. “Dat ik dat nog mag mee maken van een wandeling met jou..!”. Ik ben onvermoeibaar.